1 γαλοπούλα 4 έως 5 κιλά
τα συκωτάκια της γαλοπούλας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ρόδι
150 γραμ. κουκουνάρι
450 γραμ. κάστανα
5-6 μικρά δαμάσκηνα
100 γραμ. σταφίδα
200 γραμ. μαργαρίνη
1 φλιτζάνι κρουτόν
½ φλιτζάνι ζωμό κρέατος
1 ποτήρι άσπρο κρασί
Αλάτι πιπέρι


Βράζετε ελαφρά τα κάστανα και μετά τα καθαρίζετε. Σοτάρετε με την μαργαρίνη το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα συκωτάκια της γαλοπούλας. Προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα σβήνετε με το κρασί. Κόβετε φέτες ψωμιού σε κύβου και τα βάζετε σε ταψί στο φούρνο για λίγο έως να ροδίσουν ελαφρά. Τα προσθέστε στο μίγμα με τα συκωτάκια και τα σοτάρετε. Βάζετε και τα κάστανα, τα κουκουνάρια,τα δαμάσκηνα,τις σταφίδες,τα ρόδια, και τον ζωμό. Ανακατεύετε και τα αφήνετε έως να γίνουν ένα καλό μίγμα. Παίρνετε την γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνετε καλά, μετά την γεμίζετε προσεκτικά. Κατόπιν ράβετε το άνοιγμα, τη δένετε καλά και την βάζετε σε ένα ταψί, και την σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Την βάζετε στο φούρνο και την ψήνετε στους 160 βαθμούς περίπου 2,30 με 3 ώρες. Όταν περάσει ο χρόνος του ψησίματος βγάζετε το αλουμινόχαρτο και την περιχύνετε με την μαργαρίνη και λίγο λεμόνι. Την αφήνετε να ροδίσει καλά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου