Σεφ
Τι; Το μόνο που ξέρεις να μαγειρεύεις είναι… τοστ; Ξέχασέ τα αυτά! Δεν μπορείς να ζήσεις τρώγοντας καθημερινά μόνο τοστ και ότι σερβίρουν τα γειτονικά delivery. Βάλε την ποδιά σου (όχι τη σχολική) και πάρε θέση πάνω από την κουζίνα! Υπάρχουν συνταγές που θα
γεμίσουν το στομάχι σου σε χρόνο ρεκόρ!
1) Αυγά Μάτια! Η πρώτη εκδοχή του πλέον πολύτιμου συστατικού του φοιτητικού ψυγείου σου! Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό και προπάντων χορταστικό! Βάλε το λάδι στο τηγάνι και άφησε το να κάψει. Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε προσεκτικά στο λάδι για να μην διαλυθεί ο κρόκος. Όσο τηγανίζεται ρίχνουμε ζεστό λάδι στην πάνω πλευρά για να τηγανιστεί ομοιόμορφα. Μόλις πήξει το ασπράδι το βγάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε στο πιάτο. Λίγο λάδι από το τηγάνι θα βοηθήσει στις πατροπαράδοτες βούτες. Απαραιτήτως, αλάτι και πιπέρι!
2) Ομελέτα! Δεύτερη εκδοχή λίγο πιο… ψαγμένη. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και αφήνουμε τη φαντασία μαςελεύθερη! Γιατί εδώ μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι θέλουμε! Τριμμένο τυρί, φέτα σε κομματάκια, πιπεριά, ντομάτα, ζαμπόν, ελιά, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι κλπ. κλπ. Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) και μόλις κάψει ρίχνουμε το μείγμα και αφήνουμε να ψηθεί. Μην κάνετε ακροβατικά! Για να την γυρίσετε χρησιμοποιείστε σπάτουλα. Μόλις ψηθεί, καλή όρεξη!
3) Πατάτες τηγανητές! Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μπαστουνάκια. Καίμε πάλι το λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε τις πατάτες. Μην τις ρίξετε βρεγμένες! Θα “πετάξει” το λάδι! Aφήστε τις να τηγανιστούν (να πάρουν το χρώμα που έχουν αυτές της μαμάς) και είστε έτοιμοι!
4) Μακαρονάδα. Τα μακαρόνια βράζονται πολύ απλά. Μόνο σιγουρέψου ότι .....

Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 40΄, Αναμονή: τουλάχιστον 2 ώρες
Υλικά (για 12 μερίδες):
Για τα σου*:
125 γρ. γάλα
125 γρ. νερό
110 γρ. βούτυρο
5 γρ. αλάτι (1 πρέζα)
5 γρ. ζάχαρη (1 πρέζα)
140 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
5 μεσαίου μεγέθους αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Για τη γρανίτα βατόμουρου:
700 - 800 γρ. βατόμουρα (φρέσκα βρίσκουμε σε επιλεγμένα μανάβικα αλλά και στο τμήμα μαναβικής ορισμένων σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να βάλουμε και κατεψυγμένα, που θα αναζητήσουμε στα ψυγεία μεγάλων σούπερ μάρκετ ή σε επιλεγμένα παντοπωλεία και ντελικατέσεν)
200 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. ροδόνερο (στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με είδη ζαχαροπλαστικής)
Για το παγωτό κρέμα:
400 γρ. φρέσκο γάλα
600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία:
Σου: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, μόλις αρχίσει το μείγμα να βράζει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό» και είναι ειδικό για ζύμες - και όχι με το σύρμα. Aν δεν έχουμε μίξερ, κάνουμε τη διαδικασία σε ένα μεγάλο μπολ με το μίξερ χειρός ή με μια κουτάλα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και «δουλεύουμε» το μείγμα μέχρι να προκύψει μια λεία και μαλακιά ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στις αντιστάσεις (όχι στον αέρα, γιατί θα παραμορφωθούν τα σου).
Απλώνουμε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με το μείγμα και σχηματίζουμε πάνω στη λαδόλολλα μικρά μπαλάκια ζύμης διαμέτρου 2 - 2,5 εκ., αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους. Αν δεν έχουμε κορνέ ή δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση του, χρησιμοποιούμε 2 κουταλάκια του γλυκού. Με το ένα παίρνουμε ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε στη λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30 - 40 λεπτά έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τα ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικές ώρες και να στεγνώσουν.
Γρανίτα βατόμουρου: Αν πάρουμε κατεψυγμένα βατόμουρα, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν. Πολτοποιούμε τα βατόμουρα και σουρώνουμε τον πολτό. Θα χρειαστούμε 550 γρ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, μόλις το σιρόπι πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ενσωματώνουμε στο σιρόπι τον πολτό βατόμουρου και το ροδόνερο, ανακατεύοντας.
Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης της. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση μεταλλικό, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη. Οταν η γρανίτα αρχίσει να παγώνει, ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών, ανά μισή ώρα για τουλάχιστον 5 φορές, έτσι ώστε να παγώσει ομοιόμορφα. Μετά από κάθε ανακάτεμα ξαναβάζουμε το δοχείο στην κατάψυξη.
Παγωτό: Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κρέμα και το γάλα σε ένα μπολ. Βάζουμε το μείγμα σε παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες ή αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ, το σκεπάζουμε, το βάζουμε στην κατάψυξη και το χτυπάμε ανά μισή ώρα για τουλάχιστον 4 - 5 φορές. Μετά από κάθε ανακάτεμα ξαναβάζουμε το δοχείο στην κατάψυξη.
Συναρμολόγηση: Κόβουμε τα σουδάκια στη μέση και τα γεμίζουμε με ένα κουταλάκι με τη γρανίτα. Βάζουμε τα γεμισμένα σου στην κατάψυξη για λίγο να σφίξουν. Γεμίζουμε μια μεταλλική φόρμα για κορμό ή για κέικ με το μισό παγωτό και μέσα σε αυτό βυθίζουμε προσεκτικά τα γεμισμένα σου, πιέζοντάς τα ώστε να εισχωρήσουν στο παγωτό. Γεμίζουμε με το υπόλοιπο παγωτό (καλύπτοντας όλα τα κενά) και στρώνουμε όμορφα την επιφάνειά του. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες τουλάχιστον. Προτού σερβίρουμε, αφήνουμε τον κορμό για περίπου 10 λεπτά εκτός κατάψυξης.
ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;
Καλό είναι να φτιάξουμε τα σου από την προηγουμένη. Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να τα παραγγείλουμε από κάποιο καλό ζαχαροπλαστείο της περιοχής μας. Θα χρειαστούμε γύρω στα 15 σουδάκια.

ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. μαλακό Βούτυρο
  • 8 Αυγό(ά)
  • 900 γρ. Αλεύρι
  • 80 γρ. Κονιάκ
  • 500 γρ. Ζάχαρη
  • 6 -7 πορτοκάλια - Χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλ. Σόδα
  • 1 κουτ. γλ. Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ
  • Αχνη Ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε γυάλινο μπολ χτυπάτε το βούτυρο να ασπρίσει. Σε άλλο μπολ βάζετε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάτε να αφρατέψουν. Ρίχνετε στο βούτυρο και ανακατεύετε.
Προσθέτετε το κονιάκ. Σε μπολ βάζετε τον χυμό με τη σόδα. Μόλις αφρίσουν ρίχνετε στο μπολ με το βούτυρο. Σε καθαρό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε σιγά - σιγά στο μίγμα με το βούτυρο. Προσθέτετε το ξύσμα και το μπέικιν και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, να γίνει απαλός και πηχτός χυλός.
Αδειάζετε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 50 - 60 λεπτά. (Βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του, που πρέπει να βγει στεγνό). Αφήνετε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρετε. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

ΣΗΜ.: Για να κάνετε σχέδια με την άχνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δαντελένιο δισκάκι από χαρτί που θα ζητήσετε από ζαχαροπλαστείο.


Συστατικά

  • 20 μύδια με το κέλυφος
  • 20 μέτριες γαρίδες καθαρισμένες
  • μισο ποτήρι ούζο ή όσο μας αρέσει..
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 3 μεγάλες πράσινες πιπεριές μεγάγες σε ροδέλες
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ πιπέρι
  • 1 κ.γ μπούκοβο
  • 2 κ.γ ρίγανη
  • 2 κ.σ ντοματοπελτέ (ο πηχτός στις τσίγκινες συσκευασίες)
  • ταμπάσκο κατά βούληση
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 250 γρ. φέτα
  • ελαιόλαδο
Μέθοδος
Σερβίρει
4 - 5

Οδηγίες

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο για λίγο (3-4 λεπτα μόνο!).

  1. Προσθέτουμε τα θαλασσινά και σινεχίζουμε το τσιγάρισμα για 4-5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το ταμπάσκο.
  3. Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε λίγο να εξατμηστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και ανακατέβουμε.
  5. Αφήνουμε να κοχλάσει και να εξατμηστούν τα πολλά ζουμιά.
  6. Όταν η σάλτσα μείνει με λίγο ζουμάκι κλέινουμε το μάτι και αφήνοντας την κατσαρόλα μας πάνω σε αυτό, προσθέτουμε τα τυρια.
  7. Ανακατέβουμε απαλά και αφηνουμε το σαγανάκι να 'ηρεμήσει' 10 λεπτά πανω στο σβηστό μάτι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το σαγανάκι γίνετε και υπέροχη σάλτσα για ταλιατέλες ή ότι άλλο ζυμαρικό σας αρέσει! Ακόμα αν δεν σας αρέσει το ούζο μπορεί να χρησιμοποιήσετε λευκό ξηρό κρασί!
http://www.sintagespareas.gr


1 γαλοπούλα 4 έως 5 κιλά
τα συκωτάκια της γαλοπούλας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ρόδι
150 γραμ. κουκουνάρι
450 γραμ. κάστανα
5-6 μικρά δαμάσκηνα
100 γραμ. σταφίδα
200 γραμ. μαργαρίνη
1 φλιτζάνι κρουτόν
½ φλιτζάνι ζωμό κρέατος
1 ποτήρι άσπρο κρασί
Αλάτι πιπέρι


Βράζετε ελαφρά τα κάστανα και μετά τα καθαρίζετε. Σοτάρετε με την μαργαρίνη το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα συκωτάκια της γαλοπούλας. Προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα σβήνετε με το κρασί. Κόβετε φέτες ψωμιού σε κύβου και τα βάζετε σε ταψί στο φούρνο για λίγο έως να ροδίσουν ελαφρά. Τα προσθέστε στο μίγμα με τα συκωτάκια και τα σοτάρετε. Βάζετε και τα κάστανα, τα κουκουνάρια,τα δαμάσκηνα,τις σταφίδες,τα ρόδια, και τον ζωμό. Ανακατεύετε και τα αφήνετε έως να γίνουν ένα καλό μίγμα. Παίρνετε την γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνετε καλά, μετά την γεμίζετε προσεκτικά. Κατόπιν ράβετε το άνοιγμα, τη δένετε καλά και την βάζετε σε ένα ταψί, και την σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Την βάζετε στο φούρνο και την ψήνετε στους 160 βαθμούς περίπου 2,30 με 3 ώρες. Όταν περάσει ο χρόνος του ψησίματος βγάζετε το αλουμινόχαρτο και την περιχύνετε με την μαργαρίνη και λίγο λεμόνι. Την αφήνετε να ροδίσει καλά.


Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, σε πολλά μέρη της Ελλάδας γεύονται, το χριστόψωμο. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν ένα δώρο προς τιμήν του θείου βρέφους, το οποίο, το παρασκευάζουν, δύο μέρες πριν τη γέννηση του. Αυτό το δώρο, δεν είναι άλλο από το ψωμί του Χριστού...

Η διαφορά του, από το απλό ψωμί, είναι ο πλούσιος στολισμός του με κεντίδια και πλουμίδια, όπως τα λένε ,σε πολλές περιοχές. Σχεδόν σ' όλα τα μέρη, χρησιμοποιούνται για τον στολισμό καρύδια και αμύγδαλα με το κέλυφος και υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός φτιαγμένος από ζυμάρι ,που χωρίζει το Χριστόψωμο σε τέσσερα μέρη.
Πέρα αυτών όμως, με ζυμάρι, φτιάχνονται διάφορα σχέδια επάνω στο Χριστόψωμο, που ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Ακόμα και σε μια περιοχή συναντάμε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το επάγγελμα, της οικογένειας. Αν για παράδειγμα η οικογένεια ,είναι αγροτική πάνω στο ψωμί απεικονίζονται γεωργικές ασχολίες.
Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο νοικοκύρης παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σ' όλη την οικογένειά και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το έθιμο αυτό, ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και μ' αυτό τον τρόπο ήθελαν να παρομοιάσουν τη θεία κοινωνία. 'Οπως ο Χριστός μοίρασε το ψωμί, στον μυστικό δείπνο, στους μαθητές του, έτσι και ο νοικοκύρης το δίνει τώρα στα μέλη της οικογένειας του.
Κάποιες παραδόσεις παραμένουν ακόμα και σήμερα ζωντανές και επιμένουν να μας ενώνουν με το παρελθόν του τόπου μας, την ορθοδοξία, τα ήθη και τα έθιμα μας. Το αν θα τις ακολουθήσουμε είναι δική μας επιλογή! Καλά Χριστούγεννα σ' όλους με ή χωρίς χριστόψωμα!


Κερκυραïκή παστιτσάδα
Έρχεται το Πάσχα, στα καντούνια της Κέρκυρας

Υλικά


• 1 κοτόπουλο ή κόκορα
• 500 γρ. μακαρόνι χονδρό για παστίτσιο
• 2 κρεμμύδια
• 1 φλ. τσαγιού μαυροδάφνη
• 500 γρ. ντοματοπελτέ
• 1 ξυλάκι κανέλλας και κανέλλα σε σκόνη
• 5 γαρύφαλλα
• 5 κόκκους μπαχάρι
• 5 κόκκους μαύρο πιπέρι
• Λίγη ζάχαρη
• 1 ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι
• Κεφαλοτύρι για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Η παστιτσάδα γίνεται και με μοσχάρι, αλλά και ψαρικά. Η συγκεκριμένη συνταγή που μαγειρεύουμε σήμερα, είναι παραδοσιακή με χονδρό μακαρόνι και κόκκινη πικάντικη σάλτσα.
Ξεκινάμε, κόβοντας το κοτόπουλο σε κομμάτια. Το ροδίζουμε στο ελαιόλαδο - περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και μόλις μαραθούν, τα "σβήνουμε" με τη μαυροδάφνη. Μετά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πολτό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Το μυστικό της νόστιμης παστιτσάδας είναι η κανέλλα.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε ελαφρώς, καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαϊ να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Αν δούμε ότι το κοτόπουλο πίνει τη μαυροδάφνη και δε... λιώνει, αναπληρώνουμε το κρασάκι. Το θέμα είναι το κρέας μας να γίνει τρυφερό και γευστικό. Όσο πιο αργά, μαγειρεύεται τόσο πιο ζουμερό και μαλακό γίνεται.
Σε μία δεύτερη βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο να μην κολλήσουν. Τέλος, σερβίρουμε τα χονδρομακάρονα σε μια μεγάλη πιατέλα, από πάνω το κρέας με την κόκκινη σάλτσα και πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.
Καλή σας όρεξη!

 

http://exypno.blogspot.com